Hybride warmtepomp

Verwarm je woning duurzamer én voordeliger met een hybride warmtepomp. Dit systeem combineert elektriciteit en gas, wat leidt tot lagere energierekeningen en een lagere uitstoot van broeikasgassen. Lees verder om te ontdekken of een hybride warmtepomp bij jou thuis ook zin heeft.

Wat is een hybride warmtepomp precies?

Een ‘hybride warmtepomp’ oftewel een ‘hybride CV-ketel is een verwarmingssysteem dat gebruik maakt van elektriciteit en gas om een huis te verwarmen. Het is een aanvulling op je gasgestookte HR CV-ketel, deze twee werken samen. In tegenstelling tot traditionele CV-ketel, die gebruik maakt van aardgas als brandstof, kan een hybride warmtepomp elektriciteit gebruiken om warmte op te wekken. Dit betekent dat het systeem minder afhankelijk is van brandstof en dat het minder aardgas verbruikt. Je kunt tot wel 60-80 procent besparen op je gasgebruik!

Een hybride warmtepomp bestaat bestaat uit twee delen: Een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit is een klein kastje met een warmtewisselaar, die in de buurt van de cv-ketel in de woning wordt geplaatst. Het zorgt ervoor dat de cv-ketel alleen nog maar inschakelt voor verwarming op extreem koude dagen of voor het verwarmen van warm tapwater.

De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht met een apparaat dat lijkt op een grote airco, de buitenunit. De buitenunit kan op verschillende plekken worden geplaatst, zoals tegen een buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras. In de buitenunit bevindt zich een ventilator die simpel gezegd de warmte uit de buitenlucht haalt en transporteert naar de binnenunit.

Een hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan een gasgestookte HR CV-ketel

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, zoals lucht-lucht, lucht-water en water-water warmtepompen. Wij werken alleen met lucht-lucht en lucht-water warmtepompen.

  • Een lucht-lucht warmtepomp, is eigenlijk niets meer dan een airco wie ook kan verwarmen, deze gebruikt de warmte uit de buitenlucht om de binnenlucht te verwarmen. Dit type warmtepomp is geschikt voor verwarming van woningen en kleine gebouwen. Het is de meest voordelige warmtepomp en goed geschikt voor bestaande woningen. De warmtepomp kan ook gebruikt worden voor koeling.
  • Een lucht-water hybride warmtepomp, ook wel een air-to-water warmtepomp genoemd, gebruikt de warmte uit de buitenlucht om water op te warmen. Dit opgewarmde water wordt vervolgens gebruikt om verwarming en warm water te leveren voor een woning of gebouw. Dit type warmtepomp is geschikt voor verwarming van de hele woning, als die goed geïsoleerd is. Daarom zie je deze het meest bij nieuwbouwwoningen. Het is ook mogelijk om de hiermee te koelen maar is niet zo effent als een lucht-lucht warmtepomp
  • Water-water warmtepompen maken gebruik van aardwarmte, hiervoor moeten speciale bron buizen diep in de grond worden aangebracht. Deze warmtepompen zie je meer in kantoren of grote gebouwen, minder in woningen.

De voordelen van een hybride warmtepomp?

Er zitten verschillende voordelen aan het gebruik van een hybride warmtepomp:

  • Ten eerste zal je fors besparen op de energiekosten. Het is mogelijk om 60-80% minder gas te verbruiken, daarentegen zal je wel 40-60% meer elektra verbruiken. De uiteindelijke besparing op de totale energiekosten zullen minimaal 40-50% zijn.
  • Ten tweede kunnen mensen die een hybride warmtepomp gebruiken in aanmerking komen voor subsidie, wat de aanschafkosten flink drukt.
  • Tenslotte kan het gebruik van een hybride warmtepomp bijdragen aan een duurzamere manier van verwarmen, omdat het minder afhankelijk is van brandstoffen die bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen. Beter voor het milieu, dus!

Wat zijn de nadelen van een hybride warmtepomp?

Er zitten ook nadelen aan het gebruik van een hybride warmtepomp:

  • Hybride warmtepompen zijn vaak duurder dan traditionele verwarmingssystemen, zoals ‘gewone’ gasgestookte CV-ketels.
  • De bestaande aanvoer en retour leidingen moeten in de meeste gevallen vervangen worden door dikkere buizen. Een hybride warmtepomp werkt op lagere temperaturen dan een traditioneel systeem. De bestaande leidingen zijn dan eigenlijk te dun om hetzelfde vermogen te kunnen transporteren.
  • Niet alle bestaande radiatoren zijn geschikt voor lage temperatuur verwarming. Het beste is natuurlijk om alle radiatoren te vervangen door speciale lage temperatuur radiatoren voor de hoogste efficiëntie. Een oplossing in sommige situaties is ook vaak het toepassen van speciale radiator ventilatoren, waardoor er convectie wordt gecreëerd en daardoor de ruimte sneller opwarmt.
  • De gehele installatie dient waterzijdig te worden ingeregeld, dit is zelfs verplicht gesteld. De waterstroom wordt per radiator of groep vloerverwarming ingesteld zodat het vermogen efficiënt wordt verdeelt.
  • Hybride warmtepompen hebben vaak iets meer onderhoud nodig dan traditionele verwarmingssystemen, wat kan leiden tot hogere onderhoudskosten.
  • hybride warmtepompen dienen zeer nauwkeurig te worden afgesteld, dit is vaak een tijdrovende taak, als de installateur telkens moet terugkomen om instellingen te veranderen kan dit uiteindelijk erg op lopen in de kosten.
Ontvang subsidie bij het installeren van een hybride warmtepomp

Is een hybride warmtepomp verplicht?

De overheid wil dat huizen duurzamer worden verwarmd en heeft daarom voorgesteld om vanaf 2026 efficiëntere verwarming verplicht te stellen wanneer een CV-ketel wordt vervangen. Dit betekent dat wanneer een CV-ketel wordt vervangen er een hybride warmtepomp bij geplaatst moet worden. Een volledig elektrische warmtepomp (all-electric) is ook een optie als het huis goed geïsoleerd is. 

Kan een hybride warmtepomp een bestaande CV-ketel?

Het is zeker mogelijk om een hybride warmtepomp op een bestaande CV-ketel te installeren. Als je CV-ketel jonger is dan 5 jaar, kan het een goed idee zijn om er een hybride warmtepomp bij te plaatsen. De CV-ketel gaat waarschijnlijk nog wel ongeveer 10-15 jaar mee, net zoals de hybride warmtepomp. Als de CV-ketel 12 jaar of ouder is, is het misschien al tijd om na te denken over een nieuwe CV-ketel met een hybride warmtepomp. Controleer ook hoe het staat met de isolatie van je woning.

Het installeren van een hybride warmtepomp is meestal binnen een dag gedaan.

Wij installeren of repareren je warmtepomp

Werkzaamheden aan hybride warmtepompen mogen alleen gedaan worden door gecertificeerde bedrijven met een F-gassen certificaat. Je kunt bij ons terecht, wij bezitten de juiste certificering, ook de verplichte CO certificering om werkzaamheden te mogen uitvoeren aan gasgestookte toestellen.

Ook collega installatiebedrijven kunnen ons inschakelen voor de inbedrijfstelling, keuring, afpersen en vacumeren van hybride warmtepompen.

Alleen CO en F-gassen gecertificeerde installateurs mogen werkzaamheden uitvoeren aan hybride warmtepompen