Hybride warmtepomp kopen

Een hybride warmtepomp is een slimme en duurzame manier om je huis te verwarmen. Het is een apparaat dat op stroom werkt en warmte haalt uit de buitenlucht. Je koppelt de warmtepomp aan je bestaande CV-ketel, die alleen bijspringt als het heel koud is of als je warm water nodig hebt. Zo bespaar je flink op je gasverbruik en verlaag je je CO2-uitstoot. Lees meer over de hybride warmtepomp.

Waarom is een hybride warmtepomp een goed idee?

Om verschillende redenen:

  • Je bespaart op je gasverbruik en je energierekening.
  • Je verlaagt de CO2-uitstoot en draagt bij aan een beter milieu.
  • Je kunt je huis zowel verwarmen als koelen met een warmtepomp.
  • Je hebt geen ingrijpende verbouwing nodig om een warmtepomp te plaatsen.
  • Je kunt subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp.
Waar moet je op letten bij het kopen van een hybride warmtepomp?

Waar moet je op letten bij het kopen van een hybride warmtepomp?

Als je overweegt om een hybride warmtepomp te kopen, zijn er enkele dingen om op te letten:

  • Het vermogen van de hybride warmtepomp moet voldoende zijn om jouw woning te kunnen verwarmen. Laat daarom een installateur een warmteverliesberekening maken om het juiste vermogen te bepalen.
  • Aanschaf- en installatiekosten. Een hybride warmtepomp is duurder in aanschaf dan een traditioneel verwarmingssysteem op aardgas. Ook de installatiekosten zijn hoger. 
  • Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het kopen van een hybride warmtepomp. 
  • Een hybride warmtepomp heeft ook regelmatig onderhoud nodig. Wij kunnen dan ook een onderhoudscontract afsluiten.

Hoe zit het met subsidies op een hybride warmtepomp?

De subsidie die je kunt krijgen voor een hybride warmtepomp hangt af van het type, het vermogen en het energielabel van de warmtepomp. Gemiddeld ontvang je ongeveer 30 procent subsidie op de aanschaf van je warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp van 4 kW kun je bijvoorbeeld € 2400 subsidie krijgen. De subsidie is minimaal € 500 en geldt alleen voor de aanschaf van een warmtepomp voor een bestaande woning.

Subsidie aanvragen

De subsidie voor warmtepompen wordt gegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder de naam Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Je vraagt de subsidie aan nadat de warmtepomp geplaatst is door een gecertificeerde installateur. Je doet de aanvraag uiterlijk 24 maanden na de installatie. Je hebt daarvoor een factuur, een betaalbewijs en een meldcode van de warmtepomp nodig.

Kies de juiste warmtepomp

Het kiezen van de juiste hybride warmtepomp voor jouw situatie is afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder vind je enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden:

 

  • Type woning. De grootte, leeftijd, en isolatie van de woning zijn belangrijk. Een oude, slecht geïsoleerde woning heeft bijvoorbeeld een andere warmtepomp nodig dan een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning.
  • Warmteverliesberekening. Wij kunnen een warmteverliesberekening maken om het benodigde vermogen van de hybride warmtepomp te bepalen. Met die uitkomst kies je het meest geschikte type warmtepomp.
  • Type hybride warmtepomp. Er zijn verschillende soorten hybride warmtepompen beschikbaar. De lucht/water warmtepomp komt het meeste voor. Elk type warmtepomp heeft specifieke eigenschappen en voordelen. Het is belangrijk om het type warmtepomp te kiezen die het beste past bij jouw situatie.
  • Installatiemogelijkheden. Het is ook handig om te kijken naar de beschikbare ruimte voor installatie, de aanwezigheid van een geschikte bron (zoals een bodemlus of ventilatiesysteem). Ook de installatie van het bestaande verwarmingssysteem nemen we mee.
  • Budget. De aanschafkosten van een hybride warmtepomp zijn hoger dan die van een traditionele CV-ketel. Bepaal een budget neem daarbij de mogelijkheden voor subsidies en financiering mee.